Trots op onze visie

In de tijd dat hormonengebruik nog algemeen was, heeft vader Van Poucke een bewuste keuze gemaakt. Als natuurmens in hart en nieren en verbonden met alles wat groeit en bloeit koos hij voor de moeilijkste weg . Er wordt geopteerd voor het kweken van dieren op een ecologisch verantwoorde manier. Samen met enkele andere pioniers zoekt hij in 1983 ondersteuning bij vzw Plattelandsontwikkeling om de kar naar verspreiding van hormonenvrij vlees mee te helpen trekken. De fundamenten voor gewaarborgd hormonenvrij vlees werden gegoten.


Snel daarna in 1986 zag het kwaliteitslabel “natuurlijk hormonenvrij” het licht. Het label garandeert vlees vrij van hormonen, antibiotica en andere groeistimulatoren. Alle controles worden uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie. Aanvankelijk zijn alle dieren op de boerderij van het Belgisch witblauw ras, toch was dit voor ons geen duurzame oplossing. Toen hebben we besloten om over te schakelen naar een natuurlijker ras dat zonder tussenkomst van dierenarts en dus zonder keizersnede kan kalven. De keuze is gevallen op de Blondes d’Aquitaine. Het zijn prachtige, grote, blonde dieren, die echt “natuur” uitstralen.


Ondertussen heeft Pieter beslist om in de voetsporen van zijn vader te treden en mee de natuurlijke weg te bewandelen. Hij opent een hoeveslagerij die naast het vlees van eigen gekweekte runderen, ook vlees van andere aangesloten bedrijven aanbiedt en daarnaast nog eigen bereide en ambachtelijke charcuterie.


Dit alles wordt zeer streng gecontroleerd want enkel het beste is goed genoeg.

Slow Food

Wij staan garant voor pure kwaliteit vanaf het prille begin. Alleen natuurzuivere grondstoffen komen terecht in de voederbakken en dat proef je. Op de boerderij worden de dieren in een kudde gehouden. Kalfjes blijven bij hun moeder tot de natuur beslist dat ze elk hun eigen weg moeten volgen. Wij maken geen gebruik van kunstmatige inseminatie maar laten de natuur zijn werk doen. Dit zorgt zeker in de zomer voor prachtige taferelen: de kudde die in de weide staat te grazen, kalfjes die in het rond dartelen, kortom het leven zoals het zou moeten zijn. Het heerlijke stuk vlees op uw bord is het resultaat van onze eerlijke en gezonde aanpak in de stallen.

Onze visie richt zich tegelijkertijd op natuurlijk en gezond vlees van de hoeve en op het feit dat het voor iedereen betaalbaar moet zijn, want ook dat is duurzaamheid.  Ook de technologie staat niet stil en we beslisten om een webwinkel te maken waardoor ook mensen die verder weg wonen de kans hebben om van onze producten te genieten.

 Doordat nu ook Annelies voor een groot stuk de fakkel van vader van Poucke op de boerderij heeft overgenomen, is het tijd voor een volgende stap: Vanaf januari 2016 gaat De Vierklaver in omschakeling naar BIO. Een heel proces waar we volop in geloven.

 Deze introductie is natuurlijk veel te kort om u alles te vertellen, maar wij hopen dat u een beeld gekregen hebt van waar wij voor staan en wat onze overtuiging is. Als u nog verdere vragen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren. U kunt de boerderij ook altijd komen bezoeken, dan kunt u met uw eigen ogen zien waar wij voor staan.

 

 

Een Blonde Lekkernij 

Blonde d’Aquitaine

Oorsprong:

De Blonde d4 Aquitaine vindt zijn oorsprong in zuid-west Frankrijk. Door het kruisenvan drie lokale rassen (Garonnaise-Querçy-Blonde des Pyrenées) en werd in 1963 in het stamboek Blonde d’ Aquitaine opgesteld. Het ras wordt officieel herkend als ras van nationaal belang voor de productie van vleesvee.

Slachtkenmerken:

Zeer smakelijk vlees met weinig vetaanzet en zeer fijne vezel.

Kenmerken:

Het zijn grote statige dieren.  Ze zijn weinig gevoelig voor ziekten en hebben een hoge vruchtbaarheid.  Ze kunnen  lange tijd met een karig rantsoen en blijven het ganse jaar door in de weide. Een stevig schuilhok is ruim voldoende. De kalfjes worden door de moeder gezoogd en blijven ook die tijd in de weide.
Dit alles maakt dit vleesras ondermeer geschikt voor begrazing in natuurgebieden. Ook in de biologische vleesveehouderij wordt vaak voor Blonde d’ Aquitaine gekozen.
Het ras vertoont meer nog dan andere rundrassen kenmerken van kuddegedrag vergelijkbaar met wilde soortgenoten.  Ze staan dan ook achter een hogere en stevigere omheining. Voorzichtigheid in het behandelen van deze dieren is geboden.

Koe
1.      lang evenwichtig lichaam
2.      lichte fijne horens, zonder zwarte uiteinden
3.      lichte kleuren ronde de oren en de muil
4.      tarwekleurig
Schofthoogte:  1,50m
Gewicht:  900-1100kg

Stier
1.      brede rechte rug
2.      gespierde achterhand met lang ruim bekken
3.      brede gespierde voorhand

Schofthoogte:  1,60m
Gewicht:  1100-1300kg

Kalfjes
Hebben een opvallende groeisnelheid